Offfiël Website 

      Belgische Federatie voor Nei Yang Gong 

RV 

Verantwoordelijk uitgever BHQF 

Copyright 2013 - 2019 

 


 

Nei Yang Gong bestaat dus uit twee dynamische methodes. Elk omvat 12 bewegingen en dit beslaat het eerste niveau van energetisch werk dat toegankelijk is voor iedereen, beginners of regelmatige beoefenaars. De dynamische methodes zijn uitstekende energetische lichaamsoefeningen. Op fysiek vlak zijn ze vrij krachtig, en tegelijk worden ze ook gebruikt voor het meer interne energetische werk. Nei Yang Gong is aangewezen voor iedereen die graag zijn of haar lichaam en gezondheid wil onderhouden en zijn energie versterken. 

  

Hoe is het Centrum voor Medische Qigong van Beidaihe ontstaan, en waarom is het zo belangrijk?  

  

Om het belang van het Centrum voor Medische Qigong van Beidaihe te begrijpen moeten we even teruggaan in de tijd. In 1948 bevond China zich in volle burgeroorlog. Dokter LIU Gui Zhen, in legerdienst, was ernstig ziek. Hij leed onder andere aan tuberculose. Hij kon niet verder vechten en keerde naar huis terug, in de hoop er te kunnen genezen. Door de burgeroorlog was een algemene schaarste aan medicijnen ontstaan. Eenmaal thuis aangekomen lag dokter LIU Gui Zhen bijna op sterven. Zijn oom LIU Du Zhong kwam hem bezoeken. LIU Du Zhong was de vijfde erfgenaam in de transmissielijn van Nei Yang Gong. Deze methode was enkele eeuwen eerder gecreëerd door een Chinese Meester, HAO Xiang Wu, en sindsdien uitsluitend mondeling doorgegeven. Het bijzondere aan deze methode was dat zij de nadruk legt op verschillende technieken van ademhaling en ademweerhouding. LIU Gui Zhen had geen andere keuze en begon het onderricht van zijn oom zeer nauwgezet toe te passen. De oefeningen versterkten zijn weerstand en zijn lichaam slaagde erin zichzelf te genezen. Dokter LIU Gui Zhen was zo onder de indruk van dit resultaat dat hij zich volledig op de methode stortte, en de zesde erfgenaam ervan werd. Eenmaal genezen keerde dokter LIU Gui Zhen in 1949 terug naar zijn werk in een rusthuis. Hij verzorgde er mensen die leden aan zware spijsverteringsproblemen. Op dat moment had de communistische partij de macht gegrepen in China, met als resultaat een volledig embargo op alle westerse medicijnen. Dit gebrek dwong de Chinese dokters ertoe de traditionele Chinese methoden te gebruiken en te verdiepen. Dokter LIU Gui Zhen paste alle elementen van de Nei Yang Gong toe: statische houdingen, bewegingen, massages, zelfmassages et meditaties. Als dokter legde LIU Gui Zhen vooral de nadruk op de fysiek heilzame effecten van de methode, en dit liet hem ook toe erover te berichten aan de centrale administratie. Die administratie werd geconfronteerd met enorme uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid. De goede resultaten die dokter LIU Gui Zhen bereikte, vielen haar dan ook op. Dokter LIU introduceerde de term « Qigong » om de methode aan te duiden. In 1954 vroeg de Chinese regering hem om een kliniek voor Qigong op te richten; eerst in Tangshan en vervolgens in de kuststad Beidaihe. In 1957 publiceerde dokter LIU Gui Zhen het boek van de methode, met als titel : Qi gong liao fa shi jian (de therapeutische toepassing van ademhalingstechnieken). In 1959 verspreidde hij de methode, die uiteindelijk actief werd toegepast in meer dan 200 ziekenhuizen in China. Gedurende de Culturele Revolutie (vanaf 1964) werd de methode verboden. Het centrum van Beidaihe werd pas in 1980 heropend. Dokter LIU gebruikte deze gelegenheid om zijn dochter op te leiden als zijn opvolgster. Na zijn dood, in 1983, nam zij de fakkel over. Sindsdien leidt mevrouw LIU Ya Fei, zevende erfgename van de methode, het ziekenhuis Beidaihe. 

  

De specifieke medische eigenschappen van Nei Yang Gong. 

  

In tegenstelling tot andere Qigongmethodes integreert Nei Yang Gong ademhaling en ademweerhouding in de bewegingen van de Qigong zelf, met als doel de circulatie te bevorderen en het organisme te verstevigen. In de dynamische bewegingen zijn er dus momenten van stilstand die overeenstemmen met de momenten waarop de ademhaling wordt ingehouden. De dynamische vorm legt ook een grote nadruk op de ruggewervels en op het onderhoud van de gezondheid van de ruggegraat door afgemeten draaiingen die ervoor zorgen dat bloed en energie in alle gewrichten kunnen circuleren. Meditatieve technieken helpen de gedachten tot rust te brengen en de geest te kalmeren. Dit is zeer heilzaam voor mensen die lijden onder stress en verschillende aandoeningen die het energiepeil van het lichaam verlagen. De massages en zelfmassages kunnen een groot aantal dagelijkse probleempjes verhelpen, zonder beroep te moeten doen op geneesmiddelen.   

NEI YANG GONG MET MW LIU YAFEI VAN 26 APRIL T/M 1 MEI 2019 / INFORMATIE EN INSCHRIJVING :